maandag 28 juni 2010

Hoe word je wereldkampioen voetbal

Mijn broer Ytzen schreef laatst op Twitter:
Journaal: "Spanje moest vanavond winnen van Honduras". Nieuwe FIFA-regels? Lijkt me handig als de organisatie aangeeft wie er moet winnen


[Bron]

Ik besloot een poging te doen om hem uit te leggen waarom Spanje de ene wedstrijd wel moet winnen en de andere niet, maar uit zijn antwoord kon ik niet opmaken of het helemaal goed was overgekomen:

@jclont_nl Ah, de regels schrijven niet voor dat je de wedstrijd moet winnen om kampioen te worden.

[Bron]

Wellicht zijn er meer mensen die niet precies weten hoe dit werkt. Daarom besloot ik hier een blogbericht aan te wijden.

Ik geef eerst het overzicht:
1. Je hoeft niet te kunnen voetballen om kampioen voetballen te worden.
2. Je moet je wel kwalificeren.
3. Dan moet je de poulewedstrijden door.
4. En de achtste, kwart, en halve finale.
5. De laatste finale moet je winnen.

1. Je hoeft niet te kunnen voetballen.

Bij wereldkampioenschappen wordt niet gediscrimineerd op lichamelijke fitheid, talent, of handicap.
Bij wedstrijden met een nationaal team geldt dat wanneer de elf spelers van dat team een wedstrijd winnen, alle andere mensen met de nationaliteit van dat land -- of een sociale binding met dat land -- mogen zeggen "We hebben gewonnen!", ook al hebben ze alleen maar voor de tv gezeten, of de wedstrijd zelfs niet eens gezien.
Dit is een beetje vergelijkbaar met verkiezingen. Hang een verkiezingsposter op je raam, of verklaar je aanhanger van deze of gene kandidaat, en als die wint, mag je zeggen "Wij hebben gewonnen". Misschien is dat geen goed voorbeeld, want bij verkiezingen wint vrijwel elke partij, hetzij omdat ze de meeste zetels hebben verworven, of het grootste aantal zetels erbij gekregen, of omdat ze lang niet zoveel verloren hebben als de peilingen voorspeld hadden, of omdat ze procentueel het meest gestegen zijn (van 1 naar 2 zetels is 100% winst). Maar goed, het idee is duidelijk.

2. De kwalificatie
Er zijn wel honderd landen lid van de FIFA, de wereldvoetbalfederatie, en elk van die landen kan wereldkampioen worden, mits er dat jaar wereldkampioenschappen worden gehouden. Die kampioenschappen zijn er maar om de zoveel jaar, dus in de tussenliggende jaren moet je even wachten. Als er dan eindelijk wereldkampioenschappen zijn, kan niet elk land meedoen, want daarvoor hebben ze niet genoeg stadions en sponsors en zo. Ik dacht dat er 32 landen mee mogen doen. In het jaar voor de kampioenschappen worden er daarom kwalificatiewedstrijden gehouden. Hoe dat werkt weet ik niet, maar het idee is dat 32 van de betere teams worden gekwalificeerd en die mogen dus meedoen met het échte kampioenschap.

3. De poulewedstrijden
Om te beginnen worden de 32 teams door middel van loten verdeeld in 8 groepjes van 4. Zo'n groepje heet een poule.

Elk team moet tegen elk ander team uit dezelfde poule spelen. Dat zijn dus 3 wedstrijden per team. Per wedstrijd mogen er 2 teams meedoen, dus er zijn in totaal 6 wedstrijden nodig. Of misschien nog een paar meer. Voor een gewonnen wedstrijd krijgt een team 2 punten, voor gelijkspel 1 en voor verlies 0 punten. De ploeg met de meeste punten is de poulewinnaar en gaat door naar de volgende ronde; dat zijn de achtste finales. Ook de teams die tweede van hun poule zijn geworden gaan door naar de volgende ronde, zodat daar 16 van de 32 landenteams overblijven. Als twee teams evenveel punten hebben gekregen, wordt er nog gekeken naar het aantal doelpunten dat ze hebben gemaakt. Als dat ook evenveel is, dan verzinnen ze wel wat anders, maar ze houden zeker niet meer dan 16 teams over.

4. De achtste, kwart, en halve finale.
Er zijn een aantal rondes met finales. Zestien teams spelen mee in de "achtste finale", acht in de "kwart finale" en vier in de "halve finale".
Daarbij worden de teams steeds weer in groepjes van vier landen verdeeld, en uit elk groepje van vier, gaan er twee door naar de volgende "finale". Daarbij worden de teams zoveel mogelijk door elkaar gehusseld, zodat ze in principe steeds weer andere tegenstanders tegen komen.

5. De finale finale.
Op het laatst wordt het weer simpel. Als er nog maar twee landenploegen over zijn, wordt er nog één wedstrijd gehouden en de winnaar van die wedstrijd en de de rest van de inwoners van het desbetreffende land zijn dan wereldkampioen geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden beoordeeld voor ze worden gepubliceerd.